Bilag til 664 Jørgen Christensen Dalsgaard

 

Uddrag af en Slægtsbog fra 1955 af Vald. Jørgensen

Jørgen Christensen var søn af Christen Ibsen, og ved hans dåb i 1648 stod en Gravers Ibsen fadder. Gravers og Christen har vel været brødre, og antagelig er de sønner af en lb Graversen, der blev begravet den 19 marts 1648. Desværre er der så  langt tilbage i tiden sjælden nogen aldersangivelse ved dødstilførs1erne i kirkebøgerne, men er det faderen til de to brødre Gravers og Christen lbsen, må han være født omkring år 1580, da sønnen, Christen, er født 1611. Denne lb Graversen, der antagelig er Bedstefars tip-tip-tiptip-tip-oldefar, er så  født i Frederik den Andens regeringstid, Ca. 8 år før Christian den Fjerde blev konge, og det er det længst tilbage, det har været muligt at efterforske slægten.

Jørgen Christensens kone hed Maren Nielsdatter Dalsgaard, og hun var datter af Niels Dalsgaard, om hvem det er oplyst, at han levede endnu i 1691.

Jørgen og Maren fik sønnen Jens Jørgensen, der blev gårdmand i Mejlby. Jens Jørgensens kone hed Maren Mogensdatter, og det tilføjes i kirkebogen, at hun var datter af  ”Mogens i Lønborg".

Jens Jørgensen og Maren Mogensdatter fik en datter, der fik navnet Maren Jensdatter, og hun blev gift med gårdmand i Alrum i Stadil, Jep Jensen Aal. Ejendommen havde de sikkert overtaget efter hans forældre, Jens Hansen og Inger Kirstine Jepsdatter. Jens Hansen var fra Halkjær, og hans forældre hed Hans Jensen og Karen Christensdatter, mens Inger Kirstine Jepsdatter var datter af Jep Christensen, ved Aaen i Alrum.

Maren Mogensdatter af Lønborg, døde allerede i 1724, kun 30 år gl., og den 14, februar året efter holdtes der skiftesamling, idet Jens Jørgensen vel da har indgået nyt ægteskab. Foruden datteren, Maren Jensdatter, der var 2 år ved moderens død, efterlod hun sig en søn, Ib Jørgensen, der var ½ år gammel. Børnenes farbror, Niels Jørgensen i Alrum, blev deres formynder.

Ved skiftesamlingen bestod gårdens besætning af 3 hopper og 2 plage, 7 køer og kvier, 9 får, 3 gæs og 1 gase.

Maren Jensdatter blev som nævnt gift med Jep Jensen Aal, der døde i 1773. Han efterlod sig foruden enken følgende børn: Johanne Kierstine, Maren, Karen, Jens (nr. 18), Christen, Inger Kierstine og Anne Marie. Jens, som vi har mest interesse i, var 17 år gammel ved faderens død. Enken fæstede gården efter sin mand. Gården havde 2 heste, 2 køer, 6 får, 2 vædre og en spæd kalv.

Maren Jensdatter døde i 1787, altså 14 år efter manden, og datteren Maren var da gift med Hans Christensen i Hebbeltoft i Velling, Karen tjente i Tønder, hun var da 34 år gammel, Inger Kierstine tjente i Ringkøbing, og Anne Marie tjente hos sin svoger, Hans Christensen i Hebbeltoft. Den ældste datter, Johanne Kierstine er ikke nævnt ved moderens død, men det kan vel tænkes, at hun og hendes mand har drevet forældrenes ejendom videre.

Sønnen Jens, der var nr. 4 i søskendeflokken fra Alrum, tog som før nævnt navnet Provstegaard, da han blev gift med Ingeborg Nielsdatter, orn hvis slægtsforhold der allerede er oplyst, og drev Provstegaard. Han sagdes ved vielsen at ”at være fra Stadil”. Forlovere var Niels Provstegaard og Jep Jensen Aal i Stadil, altså brudeparrets fædre.